Insynsgrad - en skala i 4 steg

Anledningen till att man vill sätta upp en fönsterfilm är många. Ibland är det att hindra nyfikna blickar hos förbipasserande, andra gånger är det för att minska den gassande solen genom stora glaspartier eller helt enkelt bara skapa en snygg inredningsdetalj. Beroende på hur stor del av fönstret som sätts för är behovet av ljusgenomsläpp olika stort. Just ljusgenomsläppet är ofta motsatt mot insynsskyddet - ett heltäckande insynsskydd tar alltså bort lite mer av ljuset. Så ta en funderare - vad är viktigast för dig?

Det är inte helt enkelt att med endast bilder visa hur stor "insynsgrad" en fönsterfilm har, eller med andra ord hur genomskinlig fönsterfilmen är. Våra bilder ger förvisso en bra uppfattning om hur mycket som syns genom fönsterfilmen, men vi kompletterar denna med en egen skala från 1 till 4 för att göra det lättare att välja rätt. Skalan är vår egen och skall ses som komplement till bilderna. Varje produkt har klassats av våra experter, men är självklart delvis en personlig åsikt.

 

Skala av insynsgrad:

4 - Fullständigt insynsskydd. Du ser i princip inget genom denna fönsterfilm, förutom eventuellt svaga skuggor i motljus. Ljusinsläppet är trots detta relativt bra. Fönsterfilmens egenskaper gör den lämplig i väldigt många miljöer, inklusive på fönster till toaletter & badrum. De flesta traditionellt frostade fönsterfilmer tillhör denna kategori.

3 - Bra insynsskydd. Går du förbi ett fönster med denna fönsterfilmen ser du inte vad som händer på andra sidan. Går du närmare och tittar koncentrerat så kan du möjligen urskilja väldigt suddiga större föremål och diffusa konturer, men aldrig några detaljer.

2 - Möjlig insyn. Fönsterfilm i denna kategori har ofta små detajer som är mer eller mindre transparenta. Passerar du förbi på gatan ser du i princip inget av vad som finns på andra sidan, men går du extremt nära och verkligen kikar in "genom springorna" kan du troligen se lite av vad som döljs. Filmen ger i de flesta fall ett fullt tillräckligt insynsskydd för att man ska känna sig helt bekväm och privat i alla miljöer utom de mest intima. 

1 - Delvis genomskinlig. Fönsterfilmen ger ett förhållandevis svagt insynsskydd som bara delvis döljer eller och förvränger det som finns på andra sidan. På några meters avstånd brukar skyddet upplevas som tillräckligt av de flesta, utom i mer privata miljöer. Ej lämpliga för badrum och t.ex. förråd om man vill ha ett fullständigt insynsskydd.

 

Generellt gällar att all fönsterfilm försvårar möjligheten att se in (och ut!) ganska ordentligt. Personer och saker som befinner sig mycket nära fönsterfilmen syns bättre än sådant som finns längre in i rummet. Om den som försöker se in befinner sig på några meters avstånd, vilket är det normala, ger alla utom nivå 1 tillräckligt skydd för att man ska känna sig helt privat. Går betraktaren så närma som ett par decimeter och verkligen föröker kika in så skyddar nivå 3 och 4 väldigt väl.  Filmen ändrar lite i färg och "glitter" berorende på om det är soligt eller molnigt utomhus. Eftersom all fönsterfilm vi säljer släpper igenom ljus syns det också när ljuset försvinner, vilket är förklaringen till att skuggor och mörka partier framträder mot ljusa ytor. Är det tänt inomhus och mörkt utomhus kan alltså skuggor urskiljas.

Om du trots vår gradering och våra bilder har svårt att bilda dig en uppfattning om hur fönsterfilmen passar hemma hos dig rekommenderar vi att du först beställer hem ett eller flera varuprov. Det kostar inte många kronor och på det sättet kan du vara helt säker på att du får den perfekta fönsterfilmen för dina behov!

 

 

Produkter
Övrigt